Proč si oblíbit len?

Len setý je rostlina, která se na našem území pěstuje už tisíce let. Vyrábějí se z něj především látky pro oděvy, ale i malířská plátna.

Lněné látky jsou příjemné, vzdušné, dobře drží teplotu a jsou pevnější než běžné, bavlněné. Užitné vlastnosti lnu jsou doslova vynikající. Na rozdíl od většiny ostatních materiálů se k nám len nemusí dovážet z jiných kontinentů. Veškerý len, který zpracováváme, byl vypěstován v Evropě (už se bohužel nedá říct v ČR, to je (ne)dávná minulost). Tkalcovny a úpravny našich látek jsou v ČR.

Jsme patrioti a tvořiví lidé, kteří dbají na ekologii. Nechceme, aby náš materiál putoval lodí přes půl světa. Rozhodli jsme se, že vám dodáme pouze kvalitní len v tradičních vzorech, který bude co nejvíce připomínat dobu, kdy většina produkce byla z místních zdrojů, a kdy lidé zpracovávali zejména to, co si ve svém okolí mohli vypěstovat a vyrobit.

Víme, že globalizace svět posouvá ekonomicky kupředu. Ale taky víme, že svět našich předků měl nejen svoje kouzlo, ale taky kvalitu. Ta se z našeho dnešního života pomalu, ale jistě vytrácí. Chceme přispět k tomu, aby se nevytratila úplně a zůstala zachována alespoň v našem sortimentu.

Len jsme si zamilovali

O lnu jsme samozřejmě věděli už od malička. Jen jsme nevnímali, jak úžasné jsou výrobky ze lněných látek. Před několika lety jsem si v parném létě náhodou koupil lněnou košili a byl jsem překvapen, jak příjemná na těle byla. Přirozenost a příroda prostě sluší a patří k člověku. Pak jsme se na lněné výrobky zaměřili více a neustále jsme se přesvědčovali o jeho přirozené kvalitě. Když jsme si pořídili první lněné povlečení, len u nás vítězil ve dne v noci. Zde platí klišé, že jednou vyzkoušíte a už se budete těžko vracet zpátky k umělým povlečením. Ve lnu je jako ve snu.

Len pohledem uživatele

Lněné látky jsou ojediněle příjemné. Košile, kalhoty a sukně ze lnu oceníte zejména v parném létě, kdy len chladí. Nezůstávají na něm žádné stopy potu, je na omak suchý, i když se potíte. Velmi lehce obrušuje kůži, ale pohledem alergika není příjemnější látky. Nešpiní se a povlečení ze lnu samo o sobě odpuzuje roztoče. Len se snadno pere, ovšem doporučujeme ho neprat s jinými materiály. Může na sebe nachytat různé nitě.

Pokud lněná látka neprošla speciální úpravou, tak při prvním praní může dojít ke sražení, asi o 10 %. Upravené látky mají srážlivost omezenou asi do 4%. Před prvním praním je dobré lněnou látku nebo výrobek na 20 minut namočit, aby se v pračce nepolámala vlákna. S každým vypráním už bude měkčí a příjemnější a udrží si všechny své dobré vlastnosti. Lehce a ležérně se mačká. Čistou lněnou látku neudržíte nikdy bez známek mačkání. To je vlastnost lnu, kterou nelze pominout. Je to zároveň jeho přednost a známka kvality bez příměsí. Cena lnu je vyšší na rozdíl od ostatních běžných látek, ale jeho užitné vlastnosti a životnost rozdíl v ceně mnohonásobně převyšují.


modre_zavesy_len_kepr_prouzky_na-chalupu_IMG_3963

Len setý je známá rostlina. Výrobky ze lnu jsou bezpečně historicky doložené od období 7000 let před naším letopočtem a pocházejí z Jižní Ameriky. Nejstarší nálezy v Evropě jsou datovány do období přibližně 3000 let před Kristem, a to na území dnešního Švýcarska.

V období příchodu prvních Slovanů na naše území byl len rozšířenou kulturní plodinou. Tenkrát ho dokázali zpracovávat pouze značně neefektivním způsobem. Lněná látka se spolu s vlnou zpracovávala na primitivních vertikálních stavech. Přesto se stala základem oděvů našich předků. U vyšší společenské třídy a církevních představitelů byly lněné látky základní textilií využívanou v interiéru. Buďto jako ozdobná, kdy látka sloužila k zvýšení prestiže svého majitele, nebo jako textilie užitná.

V období raného středověku u nás tvořil len asi 20 % oděvů. Zbytek tvořila zejména vlna a různé druhy kůží. Lněné látky se používaly především na oblečení, které se dotýkalo přímo těla jako byly podšívky, košile nebo šátky. Pokud byl potřeba obvaz na rány a zranění, tak se jednalo výhradně o lněné látky.

S příchodem horizontálních tkalcovských stavů (na našem území se objevily nejspíš ve 13. století) dochází ke zkvalitnění a zvýšení produkce lněných látek. Příze se vyráběla ještě mnoho staletí ručně a její kvalita výrazně závisela na šikovnosti a zručnosti přadleny.

S rozvojem námořní dopravy se začala prosazovat bavlna. Len dlouho vítězil nad bavlnou v pevnosti, antiseptických účincích, v možnosti pohlcování vlhkosti a sušení látky, v trvanlivosti a v mnohem menší náchylnosti na zašpinění. Ovšem náročnost na ruční zpracování vstupní suroviny, a tím pádem i vyšší cena, odsunuly len v souboji s dováženou bavlnou na druhou kolej. Pouze tam, kde cena až tak nerozhodovala (například luxusní zboží) anebo tam, kde vlastnosti lnu nešlo dost dobře nahradit (plachtovina, obvazy, lana), zůstal len spolu s konopím tradičním materiálem.

Len pohledem zemědělce — ekologa

Len setý je rostlina, která nevyžaduje, ba naopak nesnáší, hnojení. Dříve zemědělci pole pohnojili na podzim a pak již žádnou výživu lnu nedodávali. Pole s kvetoucím lnem během dne mění barvu. Květ lnu totiž reaguje na denní dobu a intenzitu slunečního svitu. Len vyžaduje dostatek vláhy a produkuje olejnatou složku, která prostupuje celou rostlinou. Tato složka rostlinu chrání a dodává ji tím antiseptické vlastnosti. Vlákna rostliny jsou po zpracování naprosto hladká, takže spolu s olejnatou složkou není zrovna ideální pro uchycení a život roztočů či přilnutí špíny. Len nevyžaduje při výrobě látek chemické úpravy, na rozdíl od jiných textilií. Jeho pevnost se při namočení zvyšuje a spolu s odolností proti otěru mu praní nesnižuje životnost. Je téměř nezničitelný, pokud je používán selským rozumem. Len je tedy látka, která vám bude sloužit rozhodně lépe a déle než různé jiné s příměsí polyesteru (plastu) nebo bavlněných látek. Lněná látka je recyklovatelná a ekologická.

Věříme, že len a lněné látky zažívají svoji renesanci. Nejen jako nostalgie na doby dávno minulé, ale zejména kvůli svým unikátním přirozeným vlastnostem.