Jak vybrat závěsy ve venkovském stylu

 

V tradiční chalupě si snad ani neumíme představit jiné závěsy než z kanafasu. Nicméně možných variant je spousta, tak se musíme zamyslet nad jejich funkcí a vzhledu.

Někdo chce závěsy spíše na okrasu a neplánuje pravidelné používání, pak úplně stačí užší provedení, nemusí být tolik nařasené a můžeme ušetřit za materiál. Kdo však chce závěsy zatahovat, měl by počítat s dostatečným řasením.

Celková šířka závěsů je 1,4 - 2 násobek šířky okna. Venkovské závěsy jsou obvykle dva (odtahujeme na boční strany okna).
Podobně šířka kanýru nebo záclonky je asi 1,5 násobek délky tyče (mezi konzolami). Někdo má rád záclonku více nařasenou, tak klidně dvojnásobek šířky. Kánýry jsou ze silnější látky, tak spíše 1,4-1,6 násobek šířky.

Konkrétní příklad volby rozměrů závěsů

zavesy_priklad_rozmeru

Příklad: Na okno široké 100cm jsou optimální dva závěsy á 100cm, minimální varianta jsou dva závěsy á 70cm. Na takovém okně bude garnýžová tyč dlouhá mezi konzolami asi 130-140cm, horní kanýr pak vychází na šířku 200cm.
Délka (výška) závěsů může být různá, podle toho, jak se nám to líbí. Jen je potřeba si dát pozor, pokud je pod okny radiátor, nábytek, např. lavice nebo kuchyňská linka.

 

kanafas_tmave-zeleny_zavesy_doplnky_0003

Správná volba rozměrů a provedení závěsů

Jako první bychom si měli vybrat správné garnýže nebo kolejnice na zavěšení závěsů. Potřebujeme vědět, jestli chceme jen závěsy, pak nám stačí jedna tyč nebo jedna kolejnice. Pokud chceme pověsit i ozdobný kanýr nebo záclonku, potřebujeme tyče dvě. Záclonka může být i přímo na okenním křídle na vitrážové tyčce.
Je praktické, když garnýžová tyč přesahuje přes okno, pak je možné závěsy pohodlně ve dne odtáhnout a nestíní. V takovém případě můžeme zvolit optimální řasení závěsů, celková šířka závěsů asi dvojnásobek šířky okna.
Pokud není možný přesah garnýže přes okno, je vhodnější volit šířku závěsů s menším řasením, aby závěsy zbytečně nestínily. Například v roubenkách jsou garnýže dané šířkou okna/ obložek, pak je vhodnější menší řasení.
Minimální funkční varianta celkové šířky závěsů je asi 1,4 násobek šířky okna.
 
Délku (výšku) závěsů je možné volit podle vkusu, jen je potřeba pohlídat, jestli je pod oknem volný prostor. Závěs by neměl přesahovat přes radiátor. Nad kuchyňskou linkou je praktičtější trošku kratší závěs.
Na e-shopu jsou výšky závěsů po 20cm (100; 120; 140; 160; 180; 200cm), často šijeme délku dle požadavku chalupářů, stačí napsat do poznámky (na konci objednávky) požadavek na úpravu. V případě francouzských oken se řeší rozměry a realizace individuálně.
 
K délce závěsů připočítáme srážlivost 3% a rovnou ušijeme delší, aby po vyprání měly závěsy požadovanou výšku.
V objednávce uvádějte požadovanou výšku (bez přídavku na srážlivost).
 
Pokud v objednávce uvedete požadavek na úpravu rozměrů závěsů, provedeme změnu a pošleme nové potvrzení objednávky s provedenou změnou rozměrů. Zadání si zkontrolujte a potvrďte jeho správnost (stačí odpověď na e-mail s upravenou objednávkou).

 

zavesy_vysvetlivky

 

Závěsy můžeme nechat volně viset, ale lépe vypadají, pokud jsou přes den stažené úvazy. Tyto úvazy mohou mít poutka. Pak jsou zavěšeny na nějaký háček na zdi (TIP: kovaný háček, nebo dřevěná úchytka), tak mohou být volnější a závěsy se nemačkají, navíc pevně drží ve zvolené pozici. Pokud však háček nemáme, další možností je zapínání na knoflík. Pro ty, co nejsou rozhodnuti jestli si připevní háček nebo ne, máme univerzální "UNI" variantu úvazů s poutky a knoflíkem.

Podle typu garnyží si musíme zvolit variantu zavěšení. Nejpohodlněji se zatahují závěsy zavěšené na kroužcích se žabkami, kroužky dobře drží na svém místě. Pokud je před kroužky ještě ozdobný kanýr, tak nejsou vidět. Někdo má na garnyžích háčky, pak je vhodná řasící stuha, která má malá poutka právě na háčky. Nejjednodušší je pak závěs s tunýlkem (std. 8cm), který se nasune přímo na garnýžovou tyč.

 

zavesy-kanafas_zaveseni_uvazy

 

  • Kanýr je standardně s tunýlkem (2+7cm).
  • Závěsy mohou být pověšené na žabky na kroužcích, ale i s tunýlkem (8cm).
  • Závěsy mohou mít našitou řasící stuhu. Pak se dají zavěsit na háčky, ale i na žabky.
  • Závěsy zkrotíte úvazy. Jednou variantou jsou zapínací, ale praktičtější jsou s poutkem na háčku.
  • Pro nerozhodnuté jsou univerzální úvazy s poutky i knoflíkem "UNI"

 

Látkové závěsy zastíní, ale úplně nezatemní. Soukromí nám závěsy poskytnou, jsou neprůhlené, nemusíme se bát večer rozsvítit.

Aby nám nekoukali kolemjdoucí do oken, můžeme si na okenní tabulky přidělat záclonky na vitrážky. Oknům chalupy obvykle sluší záclonky z paličkované krajky. Další variantou záclonek je jemné plátno (batist), které zase může být zdobené krajkou.

Často chceme mít svou chaloupku dokonale vymazlenou a volíme zdobnější variantu závěsů s horním kanýrem. V tomto případě jsou nezbytné garnýže se dvěma tyčemi, aby byly závěsy funkční. Tento kanýr šijeme s tunýlkem (std. 2+7cm), který se nasune na tyč a vypadá velmi dekorativně.

Pokud potřebujete kanýr zavěsit na žabky nebo háčky, můžeme ho pro vás ušít s řasící stuhou (je potřeba napsat požadavek do poznámky v objednávce). Případný požadavek na jiný rozměr tunýlku opět stačí napsat do poznámky.

Na zadní tyč se věší závěsy (za kanýr), takže způsob zavěšení závěsů není vidět. Samotné závěsy mohou mít také tunýlek, řasící stuhu, případně mašličky či poutka, ale nejpraktičtější jsou obyčejné kroužky a žabky.