Tradiční poctivé látky na chalupu

Chalupáři milují tradiční kanafas a textilní doplňky v podobě, jak si pamatují z dětství od svých babiček. Stejně to máme i my a proto čerpáme inspiraci v historii, na kterou se snažíme navázat.

metraz_starozeleny_kanafas_DSC_0173

Kanafas na chalupu

Bez kanafasu si svou tradiční chalupu dokáže málokdo představit. Stejně jsme to měli i my a pro tu naši chalupu jsme hledali kanafas, abych ušila závěsy a další doplňky.

První pokus nebyl moc úspěšný, sehnala jsem sice relativně levný kanafas, ale s jeho kvalitou jsem nebyla spokojená. Vybírala jsem na internetu, látka byla řídce tkaná, nízká gramáž a po vyprání to byl docela "hadr", který se nedal ani moc vyžehlit.

Pak jsem našla dodavatele kanafasových látek, se kterými jsem byla spokojená. Dokonce se mi zalíbily tolik, že mě to inspirovalo k tomuto projektu.

Po roce práce s těmito látkami jsem přece jen dozrála k trošku jiné představě o materiálech a rozhodli jsme se s mužem, že si navrhneme novou vlastní kolekci bavlněných kanafasových látek.

Základem je hustě tkaný kanafas, tedy vysoká dostava v osnově i v útku. Zvolili jsme gramáž cca. 180g/m2, aby se daly látky využít jak na závěsy a další doplňky, ale zase nebyly moc těžké na ložní povlečení.

Barevnost našich kolekcí jsme samozřejmě zachovali. Modrá a červená je klasika, starozelená je taky hodně povedená barva. Postupně jsme přidali šedou a růžovou, béžovou a nově ještě tmavě zelenou.

 kanafas_modra_metraz_karo_pruhy

Tradičními dezény kanafasu jsou různé pruhy a proužky, ty se využívali ke zdobení látek nejdříve. Postupně přibylo káro nebo-li kostky. Proto jsme vycházeli ze stejného modelu i my.

Navrhli jsme několik variant dezénů, tak aby se daly kombinovat a doplnit žakáry ve stejných barvách. Již při návrhu látek jsme přemýšleli o finálních výrobcích, které z nich budeme šít. Proto vznikly například kombinace kostek a proužků na běhouny a prostírky.

Nechceme prodávat jen vlastní hotové výrobky, ale chceme dát prostor pro individuální tvorbu ostatním. Proto nabízíme naše látky k prodeji i v metráži, ke kterých si chalupáři mohou ušít textil podle vlastních představ.

metraz_kanafas_latky_bavlna_cervene_karo_pruhy_DSC_0166

Žakáry Modřenka, Červenka a Zelenka

Oblíbili jsme si keramiku s dekory Modřenka a Červenka. Tyto dekory naše paní malérečka navrhla na keramická stínítka. Nakonec jsme s těmito motivy vytvořili celou kolekci užitné keramiky.

Dlouho nás lákalo propojit oblíbený dekor keramiky i s naším textilem. Zvažovali jsme tisk, ale zakládáme si na dlouhé životnosti výrobků, tak vyhrály žakáry.

Žakár je utkaný z barevné příze, je tedy zaručená dlouhá barevná stálost. Látka se dá využít z obou stran, barevnost je opačná (positiv/negativ), tak je využití o to větší.

 modry_zakar_modrenka_latka_chaluparsky_venkovsky_styl_DSC_0167

Žakáry "babiččiny kytičky"

Když jsem si chtěla vytvořit nový motiv žakáru, logicky jsem sáhla po starých výšivkách mojí prababičky. Mám schované různé ubrusy, ubrousky... co prababička vyšívala. Nejen to, mám i desky s oblíbenými motivy, které si naše prababička malovala. Tak jsem si všechno vytáhla a dlouho prohlížela, vzpomínala na naši úžasnou prababičku.
Je pravda, že když jsme byly se sestrou malé holky, nezajímaly nás moc ubrusy. Ocenily jsme hlavně oblečky pro panenky, peřinky a postýlky... Naše zlatá prababička nám toho našila spoustu, vracela život i různým starším panenkám, dokázala vytvořit nádherné postýlky z krabic od bot. Využila každý kousek pěkné staré látky a na své staré Singrovce ušila všechno, co jsme si pro naše panenky mohly přát..
 

ruzovy_zakar_kyticky_DSC_0454

Jak jsem tak prohlížela poklady po prababičce, padly mi do oka motivy kytiček. Vybrala jsem dva vzory, které se s malou úpravou použily na naše nové žakáry. Předala jsem je tkalcovně a k mé velké radosti nebyl problém je použít.

zakar_tkalcovna_vyroba

 
Zora Stupňánková