Jak pečovat o lněné látky a textil

Lněné látky jsou příjemné zejména v parném létě, ať už na košili nebo šatech, ale i na ložním povlečení. Len saje pot, příjemně chladí, je antibakteriální, hypoalrgenní. Pokud vyzkoušíte lněné povlečení, asi už v jiném nebudete nebudete chtít spát. 

Len má spoustu předností, ale musíme o něj taky správně pečovat.

Len se nekamarádí s žehličkou

Pro ty, co chtějí mít vše dokonale nažehlené len není dobrá volba. My dáváme přednost jeho ležérní eleganci a s žehlením to nepřeháníme. 

Ze lnu šaty, závěsy i ložní…

Navrhujeme si vlastní lněné látky, které jsou určeny především na ložní povlečení, závěsy a další textilní doplňky. Na ložní povlečení je vhodné hustě utkané lněné plátno z jemné příze.

Na závěsy kromě plátna se hodí i silnější kepr, který o něco více stíní. V každé barevné kolekci je více vzorů (dezénů) látek, které se dají dobře kombinovat. Oblíbené jsou lněné ubrusy, běhouny i prostírky. Ideálně sladěné s polštářky, sedáky a závěsy ze stejné barevné kolekce.

Naše lněné látky jsou již upraveny, jsou vysrážené (sanforizované). Ale i tak se mohou při praní na 60°C ještě srazit o 3-5%. Bez úpravy je srážlivost minimálně 10%. S nižší teplotou se srážlivost snižuje. Závěsy úplně stačí prát na 30 - 40°C, zejména, pokud jsou s krajkou.

Bytový textil šijeme s přídavkem na vysrážení

Z lněných pláten se dají ušít i lenní šaty, košile, kalhoty…  Na léto není nic příjemnějšího než len.

Praní a údržba

Před prvním praním je dobré lněnou látku nebo výrobek na 20 až 30 minut namočit, aby se v pračce nepolámala vlákna. Do pračky dát volně (hlavně při prvním praním raději méně naplnit pračku). S každým vypráním už bude měkčí a příjemnější a udrží si všechny své dobré vlastnosti. Lněné povlečení při sušení v sušičce na prádlo krásně změkne. Podobného efektu se dá dosáhnout lehkým přežehlením. 

Lněný textil s krajkou potřebuje pečlivější údržbu. Po vyprání je dobré krajku napnout a srovnat, následně pak vyžehlit napařovací žehličkou. S troškou pečlivosti a trpělivosti to není problém.

Pokud dáváte přednost snadné údržbě, pak je lepší volit jednodušší provedení bez krajek. Struktura lněné látky je sama o sobě poměrně výrazná a nepotřebuje další ozdobné detaily. 

Závěsy po jemném praní se dají vytřepat, trošku napnout a hned pověsit. Krajka se vyžehlit musí. Závěsy s krajkou po uschnutí žehličku tedy potřebují. Podobně to je i s povlečením. Když se dobře usuší, žehlit se nemusí. Samozřejmě není na škodu lehce přežehlit, látka bude příjemně hebká. Rozhodně nepočítejte s tím, že se lněné materiály povede vyžehlit do dokonale hladka. Nadměrným žehlením se může lněné vlákno natáhnout a změnit rozměr výrobku. S žehlením tedy nepřehánět.